radioigualada.cat

radioigualada.cat
.

dimarts, 11 de desembre del 2012

INDEPENDIENTES

Aquí podeu veure aquest documental que mira enrere, 20 anys enrere, per parlar de la música independent i de l'escena que es va crear al seu voltant. Julio Ruiz, locutor del programa de Radio3 Disco Grande i veritable gurú i impulsor del moviment, fa de fil conductor del film, acompanyat de músics que en van ser (i són encara, alguns) protagonistes.

El documental és una mirada, entre les moltes que es poden fer, sobre una escena que per a molts, com nosaltres, va significar la porta d'entrada al món de la música, una immersió total en un món del que encara en formem part. De fet, el programa situa l'inici de l'acció l'any 1993, que és quan el Subterrani va començar a emetre's. Per això n'hem vist i escoltat el contingut amb certa nostàlgia, amb un somriure mentre vèiem un jove Julio Riuz, amb la seva dicció inconfusible, entregant el Disco Grande del 1993 a Los Planetas; i hem recordat quan escoltàvem aquella maqueta que els de Granada havien presentat al programa, l'emoció diària d'escoltar una música excitant, nit rere nit, esperant que comencés el programa per rebre la nostra dosi.

Los Planetas i Sr. Chinarro són alguns dels protagonistes del film i els exemples més evidents que 20 anys després encara tenen coses a dir i continuen interessant al públic. Potser m'hagués agradat escoltar les opinions de J o sentir més veus de grups del Xixón Sound (la presència de grups andalusos és majoritària), però en definitiva el què s'hi diu pot servir com a introducció a això que es coneix com a escena indie a Espanya, i ser útil per saber-ne els orígens, protagonistes i trets distintius principals.