radioigualada.cat

radioigualada.cat
.

dijous, 28 de juny del 2012

Crònica original (III)


Goooooooool! Em sembla que fins i tot el Jack Nicholson va mig girar-se sobresaltat per l’esgarip d’algun veí de la plaça Pius XII que va esclatar sense poder-se (ni voler) contenir-se. Podia passar en qualsevol moment, és una de les possibilitats quan plantes la pantalla enmig del carrer a la mateixa hora en que a les cases veïnes una gentada s’aplegava també davant d’una pantalla, aquesta més petita i tenyida de verd (i roig, que dirien alguns).

A la pantalla gran, mentrestant en Jack, vestit de detectiu impecable, atenia una senyora al seu despatx que li explicava que el seu marit l’enganyava i necessitava que l’ajudés a confirmar-ho. Inici aparentment intranscendent que esdevindrà el primer episodi d’un recorregut llarg i accidentat per la ciutat de Los Angeles de mitjan anys 30.

Gittes, aquest és el cognom del nostre detectiu, s’endinsarà en un món fosc de mentides (moltes mentides), infidelitats, interessos econòmics i poders fàctics; un món d’ombres que Polanski retrata amb molt bon gust i homenatjant el millor cinema negre clàssic.

La implicació de Gittes anirà més enllà del seu compromís estrictament professional i l’enfrontarà a situacions que li fan reviure males experiències del seu passat. Chinatown és aquest passat que vol oblidar i que sembla condemnat irremeiablement a repetir.

Més enllà de la capacitat de Polanski de reproduir l’estètica d’aquell cinema negre i del Los Angeles de l’època, crec que un dels trets més destacables del film és la capacitat per transmetre aquest ambient insà i claustrofòbic, aquest laberint de mentides apilades en què una amaga l’altra en un equilibri finalment fràgil. L’aigua (i la seva gestió), l’altre gran argument dins de la història del film, que ens ajuda a conèixer aquests jocs bruts d’interessos que impliquen poderosos i polítics, baixa bruta i s’estanca. Put i ho empastifa tot.



Avui, atenció, la sessió començarà a les 23h.
última sessió de L'ORIGINAL 2012: JODAEYE NADER AZ SIMIN