radioigualada.cat

radioigualada.cat
.

dimecres, 20 de juliol del 2011

cònica original (II)

Nit d'intriga amb olor a clàssic, la d'ahir a la Pius XII. Polanski dóna a la història de The ghost writer un ritme que fa pensar en els clàssics de Hitchcock. Com en una de les pel·lícules de l'anglès, Polanski ens presenta un protagonista a qui acompanyarem en un recorregut sorprenent i trepidant. Com si fos un Cary Grant a North by north west o un James Stewart a Rear window, Ewan McGregor, el nostre protagonista, acceptarà formar part d'una història que poc tindrà a veure amb el motiu que la va iniciar. Li encarreguen fer de negre del Prime Minister britànic per escriure les seves memòries, i tot i la negativa inicial, després d'acceptar l'encàrrec mai hauria pensat que se li giraria tanta feina.


El nostre escriptor es veu enmig d'un ambient que li és desconegut i que aviat es tensa, condicionat pels esdeveniments que el Prime Minister protagonitza. Voler conèixer el passat de l'home per qui ha d'escriure les memòries el durà a seguir el fil d'un relat que s'embolica a cada pàgina que passa. Compromesos amb el nostre heroi accidental, l'acompanyem descobrint novetats sorprenents que aniran accelerant el ritme de la història. En aquest crescendo la música hi té un paper especial. La música que acompanya l'acció ho fa a la manera com Bernard Herrmann acompanyava les històries de l'anglès panxut, com a complement perfecte, contrapunt d'imatges i text, instrumentació principalment de corda creant música incisiva. Tens la sensació que la música és un personatge més de la història, present des del minut u i fins el darrer moment, acompanyant el vol suau dels papers voleiant damunt l'asfalt.

Avui a L'Original 2011 una altra història d'intriga i suplantació d'identitats; però aquesta vegada la història, per increïble que sembli, és real. Veniu aquesta nit a descobrir la vida de Joan Pujol, un català que va incidir decisivament en el desenllaç de la Segona Guerra Mundial. Poca broma.



Avui a les 22h. a la Plaça Pius XII d'Igualada

Garbo, el espia
d'Edmon Roch
any 2009

versió original en català i subtítols en català